A mellfelvarrás előbb vagy utóbb minden nőnek aktuális lesz. A mellfelvarrás oka a mellek megereszkedése. Ez mellnagyobb+felvarr2a bőr öregedése miatt szokott bekövetkezni. Ebben a szövetben kollagén rostok találhatóak, amik megkötik a vizet. Ha ez jól működik, akkor a bőr puha és rugalmas marad. Az idő előrehaladtával a kollagén állománya romlik, így a bőr nem lesz olyan jó minőségű, rugalmatlanná válik. Ez nemcsak a ráncok megjelenését okozza, hanem azt is, hogy a mellek megereszkednek. Vannak tényezők, amik gyorsítják ezt a folyamatot. Nem túl jó hír a nagy mellű hölgyeknek, de ez a testi tényező is hozzájárul az emlők megereszkedéséhez. A nagy mellek súlya megterheli a testrészt, ez is lehet oka az emlők megereszkedésének. Ezért van az, hogy a mellfelvarrás és a mellkisebbítés két olyan műtét, amit gyakran kombinálnak, hiszen ilyenkor nemcsak a problémát szüntetik meg, hanem annak okát is. Ez lényeges, ha tartós eredményt akarunk elérni az operációval. A szép és feszes mellek egyik ellensége a szoptatás is. A tejtermelés miatt az emlők nagysága akár órák alatt jelentősen megváltozhat, és ez egy nap alatt többször is megtörténik akár egy éveken keresztül is. (Ma már nem ritka, ha egy baba akár két éves koráig szopizik.) A melleket tartó bőrszövet nem tudja követni ezt a változást, ezért megnyúlik, az emlők megereszkednek. Ennek ellenére senkit nem akarok lebeszélni a szoptatásról. Egyrészt ez a legegészségesebb táplálék, amit egy kisbaba kaphat, az anyatej mindig alkalmazkodik az aktuális életkor igényeihez. Másrészt pedig a saját testből való táplálás hihetetlen módon megerősíti az anya  – gyerek kapcsolatot, csodálatos és intim élmény a babának és az édesanyának is. A hirtelen fogyás szintén egy olyan tényező, ami az emlők feszességének az elvesztésével jár. A bőrszövet nem tud alkalmazkodni a test megváltozott kontúrjaihoz, így az emlők megereszkednek. Ennek ellenére nem szabad lemondani a fogyásról ez miatt. A túlsúly nemcsak nem esztétikus, (Legalábbis abba a kultúrába, amiben mi élünk. Távoli tájakon a kövér nőket tartják szépnek, hiszen ott a túlsúly egyet jelent a gazdagsággal, a jó élettel. Európában ennek az ellenkezője igaz, nálunk inkább a karcsúság a státuszszimbólum.) hanem számos egészségügyi probléma okozója is, hihetetlen módon megterheli a szervezetet.

A mellek szépsége egy idő után tehát elveszik. Mivel a mellek tartásáért nem felel izomszövet, ezt az állapotot edzéssel, gyakorlatokkal nem lehet visszafordítani, csak a mellfelvarrás segít. Ez egy nagyon komoly döntés, ahogy minden műtét. Sokszor akár évekig gondolkozik azon egy hölgy, hogy belevágjon-e, vagy ne.

A mellfelvarrás menete

Ha egy hölgy rászánja magát a beavatkozásra, akkor a legelső lépés egy első konzultáció, amin az operáló orvos és a páciens megbeszélik a műtét részleteit. A páciens elmeséli, hogy milyen eredményt vár a műtéttől, az operáló orvos pedig ezeket egyezteti a szakmai szempontokkal. Itt dől el, hogy a mellfelvarrást kombinálják-e más beavatkozással. Az egyik ilyen műtét a mellkisebbítés. Erre azért van szükség, mert az emlők megereszkedését könnyen okozhatja azok túlsúlya. (Arról nem is beszélve, hogy a túl nagy emlők folyamatos megterhelést jelentenek a hátnak, a nyaknak és a gerincnek, ami számos egészégügyi problémához vezethet.) A mellkisebbítéssel kombinált mellfelvarrás nemcsak az esztétikai hibát szűnteti meg, hanem annak okát is, így az eredmény tartós lesz. Szintén gyakori az, amikor a mellfelvarrást mellnagyobbítással kötik össze. Ha a megereszkedése mértéke nem túl nagy, és a páciens vékony testalkatú, akkor hagyományos értelembe vett mellfelvarrásra nincs is szükség, egy implantátum beültetése is megoldja a problémát, esetleg saját zsír feltöltése is újra feszessé teszi a megereszkedett emlőket. De ha mellnagyobb+felvarr3az implantátum nem elég, nem váltja ki a mellfelvarrást, akkor is kombinálható a két beavatkozás. Ezeket a lehetőségeket is a sebésszel kell megbeszélni az első konzultáción. Itt a műtét össze részlete kikristályosodik, a páciens felvilágosítás kap a műtét menetéről, a gyógyulási folyamatról és a veszélyekről is.

Mellfelvarrás előtt mindig szükség van pár vizsgálatra azért, hogy az operáló orvos megbizonyosodjon arról, hogy a beavatkozás minimális kockázatú lesz. Erre azért is szükség van, mert az operáció minden esetben altatásban történik, aminek szintén van rizikója.

Mellfelvarrás előtt szükséges vizsgálatok:

  • teljes laboratóriumi kivizsgálás, ami vér és vizelet elemzést foglal magában (Erre azért van szükség, hogy az orvos képet kapjon a páciens immunrendszeréről, anyagcsere folyamatáról, máj- és vesefunkcióiról. Ezek azért fontosok, mert elárulják, hogy szervezetben jelen van-e olyan baktérium, vagy vírus, ami fertőzéseket okozhat.)
  • 35 év alatti páciens esetén mellultrahang szükséges (Ez által az orvos képet kap az emlők szerkezetéről, és arról is, hogy van-e bennük kóros elváltozás.)
  • 35 év feletti páciensek esetén mammográfiai vizsgálat szükséges. (Ez a vizsgálat a lágyrészek finom eltérését is megmutatja.)
  • EKG vizsgálat (Erre az altatás miatt van szükség.)

Nagyon fontos még tudni a mellfelvarrással kapcsolatban, hogy utána az emlők mérete meg fog változni, kisebbek lesznek.

A mellfelvarrás mente

A mellfelvarrás többféle technikával is történhet.

A mellfelvarrásnál alkalmazott technikák:

  1. Short scar (Az eljárásnál a sebész mindössze két vágást ejt. Egyet a mellbimbó körül, egyet pedig függőlegesen alatta, a has irányában. Előnye, hogy kevés vágással jár, ezek mellett pedig a mellfelvarrás után megjelenő utóereszkedés nem jellemző rá. De vannak hátrányai is. A függőleges hegek mindig problémásabbak, mint a vízszintesek. Ezek a hegek átmenetileg ráncosak maradnak, kell pár hét, amíg esztétikussá válnak. Az emlők alakja sem lesz egyből a várt, ehhez el kell telnie egy időnek.)
  2. Horgony metszés (Ahogy a neve is sugallja, ez egy fordított T alakú vágás, ami egy függőleges és egy vízszintes vonalból áll. Sajnos a műtét után egy viszonylag hosszú heg marad. Előnye az eljárásnak, hogy nagyobb méretű, komolyabban megereszkedett emlőknél is alkalmazható.)
  3. Periareolaris, más néven a bimbó körüli technika (Itt csak a mellbimbó körül lesz vágva. Előnye az, hogy nem a műtét után nem maradnak hosszú hegek. Hátránya, hogy nem minden esetben alkalmazható, igazából csak a cső alakú melleknél szoktak ehhez a technikához nyúlni. Egyéb esetben nem lehet vele szép alakú, esztétikus melleket elérni. Veszélye még az eljárásnak, hogy a bimbó mérete megnövekedhet, ami nem minden esetben lesz előnyös.)

Mellfelvarrás után

Mellfelvarrás után egy éjszakát még az operáló klinikán kell töltenie a páciensnek, hogy az orvos meggyőződön arról, hogy a műtét rendben zajlott. Ezek után otthonában távozhat, de pár hétig még nem térhet vissza az operáció előtti életéhez. Fontos, hogy a sebet nem érheti víz. A gyors sebgyógyulás érdekében a következőket kell megtennie a páciensnek:

  • kerülje a nikotint
  • fogyasszon könnyen emészthető ételeket
  • lényeges a bő folyadékbevitel (Folyadék alatt pedig ásványvizet és cukrozatlan teákat kell érteni, semmiképpen se cukros, szénsavas üdítőitalokat.)

Mellfelvarrás után sporthoz és a munkához való visszatérés mindig egyéni, ez a kezelőorvos és a páciens együtt szokták megbeszélni.