Emlőhelyreállítás

Emlő onkoplasztikai és helyreállító műtétei

Az emlőrák a nők körében leggyakrabban előforduló daganat, amelynek kialakulása növekvő tendenciát mutat világszerte. Magyarországon közel 6000 ezer új betegséget igazolnak évente. A betegség komplex kezelést igényel, amelynek része a sebészi. Ennek során a mell részleges, vagy teljes eltávolítása történik, ami a hölgyek számára nagy lelki megrázkódtatást jelent, de fontos tudni, hogy van lehetőség az emlő onkoplasztikai helyreállítására, képzésére, ami ezt a fizikai és lelki terhet jelentősen mérsékli.
Több lehetőség áll a rendelkezésünkre. A helyreállítást elvégezhetjük az onkológia műtéttel egyidőben azonnal (priméren), vagy halasztottan, az utókezelés után, ami az onkológiai státusztól függ.
Sebésztechnikai szempontból több módszert is alkalmazhatunk. Egyik az, amikor a daganat eltávolítása után megmaradt emlő állományát úgy formázzuk meg, hogy a mell formája megmaradjon, még ha az eredeti méreténél kisebb is lesz. Ezeket onkoplasztikai technikának nevezzük.

A helyreállításnak alapvetően két módszerét alkalmazunk. Az egyik az ,amikor a mellek rekonstrukciójára idegen anyagot (szövettágítót és implantátumot, vagy a kettőt magába foglaló implantátumot) használunk (heterológ) az onkológiai műtét során eltávolított emlő pótlására. Ez két-, vagy egy lépcsőben kivitelezhető. Az előbbi esetében az eltávolított emlő helyén, a mellkas bőre alá  szövettágítót ültetünk be, a bőrt fokozatosan megfelelő méretre feltágítva – ami 6-8 hetet is  igénybe vehet – helyet alakítunk ki a végleges mellimplantátum beültetésére. Ez a végeredményt illetően hosszabb időt vesz igénybe, és két lépcsőben végezzük el. Az utóbbi esetében olyan implantátumot alkalmazunk, amely egyben szövettágító is és evvel már egy lépésben is kivitelezhető rekonstrukció.

A másik módszer az, amikor a szervezet saját szövetét ( autológ) használjuk fel az mell képzésére. Ez, csak abban az esetben kivitelezhető, ha az adó területen, ahonnan a saját szövetet vesszük ( alhas, esetleg hát) megfelelő mennyiségű bőr, zsír és izom áll rendelkezésre egy teljes emlő létrehozására. Ennél a technikánál lebenyeket képezünk, amelyeket a vérellátást biztosító ér-izomnyél segítségével, vagy vagy szabadon átültetve,  a kiserek közötti kapcsolat létrehozásával a keringés biztosításával képezzük az új emlőt. Ezek hosszabb, és a szervezetet megterhelőbb műtétek, de megjelenését tekintve leginkább hasonlítanak az eredeti mellre. A lebenytechnika az emlő részleges és teljes pótlására is alkalmas.

Amennyiben megfelelő mennyiségű saját szövet nem áll rendelkezésre akkor a fenti két technika kombinációját is lehet alkalmazni, lebenyképzést végzünk implantátum beültetésével.

A műtéteket altatásban történik, amely 3-12 órát is igénybe vehetnek.

 

A műtét utáni időszakban a műtéti típustól függően rövidebb-hosszabb kórházi ellátás és fizikai kímélet szükséges.