A férfi mellplasztika a gynecomastiát, a férfi emlőnagyobbítást korrigálja. Ez a betegség a férfi emlők kóros banner-belsomegnagyobbodását jelenti. Ennek nem feltétlenül elhízás az oka, a problémát okozhatja az is, hogy a női hormonok túlsúlyba kerülnek a szervezetben. Ez a változás jellemzően három korban alakul ki, csecsemőknél, serdülőknél és az idős kori hormonváltozások miatt. (Férfi klimax is létezik, bár ennek a tünetei nem olyan markánsak, mint a női változó kornak.) Az újszülötteknél az ok az lehet, hogy az édesanyán keresztül női hormonok jutnak a kisbabába. Serdülőkorban a hormonháztartás megváltozik, ilyenkor is előfordulhat, hogy a női hormonok túlsúlyba kerülnek, és ezért a mellek megduzzadnak.  A legtöbb esetben ez az állapot egy idő után spontán elmúlik, a test újra férfias lesz. Ilyenkor még nagyon fontos az, hogy a mellkast ne érje semmiféle nagyobb nyomás, komoly fizikai hatás, mivel az emlők túlérzékenyek lehetnek. Azonban, ha a mellnagyobbodáshoz még más tünetek is társulnak, érdemes orvost felkeresni. Ennek az állapotnak valószínűleg genetikai okai lehetnek, hiszen azoknál a fiúknál jellemzően nagyobb a gynecomasita kialakulásának a valószínűsége, akiknek az édesapjuk szintén ettől a problémától szenvedett kamaszkorában. A férfi változó kor a harmadik életszakasz, amikor ez a betegség kialakulhat. Ennek az oka az, hogy ilyenkor a hormonháztartás megváltozhat, megtörténhet, hogy a női hormonok kerülnek túlsúlyba.

A gynecomastia a legtöbb esetben nem jár együtt egészségügyi veszélyekkel, mindössze a test lesz nőies. Ez komoly lelki problémákat okozhat, hiszen a férfiak döntő többségének nehéz azzal együtt élnie, hogy teste nőies formákat öltött.

A betegségnek lehetnek külső okai is. Ez jellemzően a sportolók által fogyasztott izomnövelő szerek. Az ezekben lévő férfi hormonok a szervezetbe átalakulnak, és kiválthatják a férfi emlőnagyobbodást.

A következő esetekben a betegnek azonnal orvoshoz kell fordulnia:

  • a megnagyobbodott emlő fájdalmas, nyomásérzékeny
  • a beteg váladékozást észlel
  • a bőrszövet érdes, egyenletlen lesz
  • a hónaljban lévő nyirokcsomók megnagyobbodnak, megduzzadnak
  • az emlők nagysága nagyon gyorsan nő, vagy pedig nagyságuk ijesztő mérteket ölt

Ilyenkor kivizsgálás történik, ami labor és képalkotó vizsgálatokat foglal magában. A probléma megoldása nem feltétlenül sebészeti, előfordul, hogy belgyógyászati kezelés szükséges.

Azonban vannak helyzetek, amikor férfi mellplasztika szükséges a megoldáshoz. Nagyon fontos tudni azt, hogy mi okozza a problémát. Nagyon sok esetben nincsen szó hormonváltozásról, hanem a zsírszövet megnövekedése áll a probléma hátterében. Ilyenkor a sport és a diéta segít, vagy pedig a zsírleszívás. A mirigyállomány megnövekedése esetén viszont már bonyolultabb a helyzet. Ilyenkor, ha a belgyógyászati kezelés nem használ, nem marad más megoldás, mint a férfi mellplasztika. A harmadik fajtája a férfi mellplasztikának, amikor a problémát egy nagymértékű fogyás okozza. Ilyenkor a bőrszövet nem tudja követni a zsírszövet változását, lógni kezd, megereszkedik. Ez nem túl szép látvány. (Ennek ellenére mindenkit biztatok arra, hogy szabaduljon meg túlsúlyától. Az elhízott állapot ugyanis nagyon megterheli a szervezetet, számos egészségügyi problémával jár együtt.)

A férfi mellplasztika menete

A férfi mellplasztikát tehát mindig egy kivizsgálás előzi meg, amikor az orvos felméri a problémát jellegét, annak okát. Ettől függ a terápia meghatározása. Amennyiben férfi mellplasztika szükséges, az orvos és a páciens összeülnek, hogy megbeszéljék a műtét menetét. A páciens elmondja, hogy milyen eredményt vár el a beavatkozástól, a sebész pedig ezeket egyezteti az orvosi szempontokkal. A férfi mellplasztika elvégezhető altatásban és helyi érzéstelenítésében is. Általában a páciens kívánsága a döntő ebben a kérdésben. Ha a helyi érzéstelenítés mellett dönt, akkor a férfi mellplasztika ambulánsan is elvégezhető, nem kell befeküdni miatta a kórházba.

A beavatkozás előtt mindenképpen szükség van kivizsgálásokra, hogy az operáló orvos meggyőződön arról, hogy a műtét minimális kockázatú lesz. Ezek közül némelyikre csak akkor van szükség, ha a beavatkozás altatásban lesz elvégezve.

  • teljes laboratóriumi kivizsgálás, ami vér és vizelet elemzést foglal magában (Erre azért van szükség, hogy az orvos képet kapjon a páciens immunrendszeréről, anyagcsere folyamatáról, máj- és vesefunkcióiról. Ezek azért fontosok, mert elárulják, hogy szervezetben jelen van-e olyan baktérium, vagy vírus, ami fertőzéseket okozhat.)
  • EKG vizsgálat (Ez az altatás miatt szüksége, hogy az orvos biztos legyen abban, hogy a szívnek nincsen olyan problémája, ami kockázatossá tenné ezt.)
  • Mellultrahang
  • esetleg endokrinológiai vizsgálat

A férfi mellplasztika után az eltávolított mirigyállományt szövettani vizsgálatnak szokták alávetni, hogy kizárják a szövet rosszindulatú elváltozásait.

Nagyon ritka az olyan eset, amikor a zsírleszívás megoldja a problémát. Legtöbbször a mirigyállomány egy részét is elimageframe kell távolítani. A kevésbé súlyos esetek esetén elég egy félkör alakú vágás a mellbimbó alatt. Amikor nagyobb mennyiségű a kivágandó mirigyszövet, akkor a felesleges bőrszövetet is el kell távolítani. Ilyenkor a férfi emlőplasztikai fogásai megegyeznek a női mellkisebbítésével.

A férfi mellplasztika általában egy – másfél órán keresztül szokott tartani. Amennyiben a műtét helyi érzéstelenítésben történt elég pár óra megfigyelés, után a beteg otthonába távozhat. (De lehetőleg autóval, vagy taxival tegye ezt.) Altatás esetén a páciensnek pedig egy éjszakát az operáló klinikán kell töltenie megfigyelés céljából. Amennyiben ez az időszak eseménytelen volt, másnap eltávozhat, de kontrollvizsgálatokra még vissza kell jönnie.

A teendők férfi mellplasztika után

Mint minden műtét után, a férfi mellplasztikát követően is van pár szabály, amit mindenképpen be kell tartani, ahhoz, hogy a gyógyulás minél gyorsabb, a műtét eredménye pedig minél szebb legyen. Ezek közül az egyik legfontosabb az, hogy beavatkozás után egy ideig speciális kompressziós mellényt kell viselni. Ez a ruhadarab leszorítja a mellkast, és segít abban, hogy a bőrt letapasztani. Ez által felgyorsul a gyorsulás. A kompressziós mellény természetesen különböző méretekben kapható, ezt már műtét előtt ki kell választani. Sok esetben az operáló klinika segít ebben. A ruhát az első két – három hétben folyamatosan viselni kell, a következő két – három hétben pedig elég már csak nappal.

Van pár életmódbeli tanács, amit minden műtét után érdemes betartani. Ezek a minél gyorsabb sebgyógyulást segítik elő. Az egyik ilyen ajánlás, hogy – amennyiben dohányos a páciens – ezt a szokását egy időre függessze fel, mert a nikotin lassítja a regenerálódást. Fontos a könnyen emészthető ételek fogyasztása, és a bő folyadékbevitel. (Folyadék alatt itt ízesítetlen teákat és ásványvizet kell érteni, semmiképpen sem cukros, szénsavas üdítőitalokat.)

Férfi mellplasztika után legalább egy hét otthoni pihenés szükséges, de a nehezebb, keményebb sportokat még nagyjából hat hétig kerülni kell. (A munkába állás mindig függ a végzett munka jellegétől. Ez a páciens és az operáló orvos minden esetben leegyezteti még a műtét előtt.)